4 Kazan Dibi lovers
αν αποφασίσεις να επιχειρήσεις homemade καζάν ντιπί...

..θα χρειαστείς >
5 κούπες φρέσκο γάλα με όλα του τα λιπαρά
2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση πρόβειο)
1 κούπα αλεύρι μαλακό
2 κουταλιές corn flour
6-7 βανίλιες
Κανέλλα


and here we go! >
* Βουτυρώνεις ένα μικρό ανικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζεις με 2-3 κουταλάκια ζάχαρη. Το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνεις μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Όταν καραμελώσει το βγάζεις απ' το φούρνο.
* Αναμειγνύεις το αλεύρι, το corn flour και το γάλα και τα ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά. Πρόσεξε να μην κολλήσει! Πρέπει να το ανακατεύεις συνέχεια με απαλές κινήσεις (είναι ευαίσθητο:P).
* Περιμένεις μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα και στη συνέχεια ρίχνεις την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύεις πολύ καλά για 1 λεπτό -το πολύ- σε χαμηλή φωτιά. Το βγάζεις από τη φωτιά, προσθέτεις τη βανίλια και ξανά-ανακατεύεις απαλά (είπαμε είναι ευαίσθητο!).
* Στη συνέχεια ρίχνεις την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχεις την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζεις στον φούρνο για 20 λεπτά το πολύ. Αν θέλεις η γεύση να είναι λιγότερο ¨καμένη¨ το ψήνεις λιγότερο και το αντίθετο αν θέλεις η γεύση να είναι έντονα ¨καμένη¨ (oh yes!).
* Αφού το βγάλεις από το φούρνο, το τοποθετείς με το σκεύος σε ένα μπολ με κρύο νερό και το αφήνεις για 10 περίπου λεπτά. Αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρείς προσεκτικά το καζάν ντιμπί από το σκεύος και το πασπαλίζεις με κανέλα. Ταράάάαα!!


Info για να είσαι πλήρως ενημερωμένος,-η >>
Kazan, στα Τουρκικά λέγεται το πολύ μεγάλο σκεύος που χρησιμοποιείται στη φωτιά (καζάνι κοινώς:P), Dibi, σημαίνει ο πάτος...άρα Kazan Dibi είναι ο πυθμένας ενός πολύ μεγάλου σκεύους. Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της crème brulle. Γλυκό που κατάγεται από την Ανατολία, πέρασε στις γαστρονομικές παραδόσεις των Οθωμανών και από εκεί σε μας. Από τα πιο δημοφιλή γλυκά τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα.




No comments: